6 Redenen om vaker een duik te nemen

Of het nu is om blessures tegen te gaan, meer te ontspannen of stress te verminderen: zwemmen heeft een positieve invloed op ieder mens. Wij vertellen je waarom.

1 – Goed voor de lijn

Baantjes trekken – op een gemiddeld tempo – zorgt voor de verbranding van zo’n 500 calorieën per uur. Wanneer het tempo ietwat opgeschroefd wordt kan dit oplopen naar +700 calorieën per uur. Zwemmen valt onder de zogenaamde ‘duursporten’, evenals bijvoorbeeld fietsen en hardlopen. Dit zijn sporten waarvan therapeuten, artsen en gezondheidsfreaks geregeld aangeven dat ze erg goed zijn voor het ‘in shape’ houden van het lichaam.

2 – Geringe kans op blessures

Dankzij de gewichtloosheid en de houding van een mens in het water, is de kans op blessures tijdens het zwemmen vele malen kleiner dan bij het uitoefenen van andere sporten. Spieren worden namelijk veel minder (over)belast – en de kans dat een enkel omzwikt of een kruisband afscheurt is in het water minimaal.

3 – Workout 

Zoals eerder al vermeld werd, is zwemmen een duursport. Tevens is zwemmen een training met relatief grote weerstand – zeker bij het gebruik van accessoires voor in en rondom het water. Denk hierbij aan speciale fietsen, vinnen voor aan handen en benen, waterpolo, enzovoorts.

4 – Men blijft langer jong 

Uit onderzoek blijkt dat mensen die veel zwemmen langer jong blijven. Dit komt grotendeels door prestaties van bepaalde lichaamsfuncties, denk bijvoorbeeld aan bloeddruk. cholesterolniveau, hart- en bloedvaten en cognitieve functies.

5 – Goed voor de spieren

Zwemmen is een verademing voor mensen met klachten als reuma, rsi, vastzittende spieren, enzovoorts. Gedurende het zwemmen ontspant het lichaam zich namelijk, én er wordt constant hard gewerkt om de spieren te trainen. Iemand met rug- of spierklachten voelt zich na een half uur baantjes trekken vaak een stuk beter, simpelweg doordat alles tijdens het zwemmen goed ‘loskomt.’

6 – Ontspanning & sfeer

Zwemmen zorgt voor sfeer en ontspanning. Of het nu gaat over heerlijk ronddobberen op een luchtbedje, baantjes te trekken om bij te komen van een drukke week of om – na het zwemmen – met een glas wijn langs de waterrand nog even na te genieten, dat maakt niet uit. Conclusie? Ieder mens wordt er beter van om op tijd een duik te nemen.