How we make it – Watercirculatie

‘’How we make it’’ is een artikelreeks waarin medewerkers iets vertellen over productspecificaties en praktijkissues. Ditmaal vertelt Frank Roosen welke factoren de kwaliteit van het zwembadwater bevorderen. ‘’Er zijn diverse factoren die de waterkwaliteit bevorderen. Algen ontstaan voornamelijk wanneer water te weinig beweegt, terwijl bacteriën zich hoofdzakelijk verspreiden via vuil in het water.’’

Algen en bacteriën in je zwembad: iets waar je niet bepaald blij van wordt. Zoals bekend zijn er diverse chemicaliën – zoals chloor en zwavelzuur – die de ontwikkeling van algen en bacteriën tegengaan. Het inzetten van chemische goedjes is echter niet genoeg om de kwaliteit van het water zo hoog mogelijk te houden, zo vertelt Frank Roosen, directeur bij Starline Zuid/Roosen Zwembaden. ‘’Er zijn diverse factoren die de waterkwaliteit (kunnen) bevorderen. Algen ontstaan voornamelijk wanneer water te weinig beweegt, terwijl bacteriën zich hoofdzakelijk verspreiden via vuil in het water. Het is niet mogelijk om het water geheel alg- en bacterievrij te maken, maar er zijn wel diverse oplossingen die bijdragen aan een hogere waterkwaliteit. En die oplossingen bieden wij bij Starline Zuid.”

Filterpomp en skimmers

Een filterpomp zorgt ervoor dat het fijne vuil uit het water wordt gehaald. Gedurende dit proces worden een hoop bacteriën gedood. Maar hoe zit het met het grove vuil?‘’Daar hebben we de skimmers voor. Skimmers zijn afzuigpunten die wij aan het wateroppervlak monteren in een zwembad. In die afzuigpunten bevinden zich bakjes die het grovere vuil opvangen, zoals bladeren, takjes, gras en insecten. Op het moment dat de skimmers worden leeggemaakt, gaan er gelijk een hoop bacteriën met het afval mee. Een effectief product om bacteriën te bestrijden dus.’’

Stromingen en een jetstream

‘’Wat het best werkt om alg tegen te gaan? Circulatie. Door het water voortdurend (maar minimaal) te laten bewegen, krijgt de alg nauwelijks kans zich te verspreiden.’’ Volgens Frank zijn er verschillende zwembadattributen die hieraan bij kunnen dragen. ‘’De zwembaden die wij opleveren, beschikken over kleine ‘spuitpunten’ die het water laten stromen. Daarnaast zorgen diverse aanzuigpunten – welke in de bodem verwerkt zijn – voor extra beweging in het water.’’ En in hoeverre zorgt een jetstream voor een hogere waterkwaliteit? ‘’Een jetstream is in essentie bedoelde om tegenin te zwemmen, puur recreatief dus. De jetstream werkt als volgt: via een propellersysteem wordt er van onderuit het zwembadwater aangezogen, wat later door de jetstream weer wordt weggespoten.’’ Hoewel de hoofdfunctie van een jetstream niet het bestrijden van alg is, draagt het product er dus indirect wel aan bij.

Minder alg met Roldeck

Starline Zuid monteert diverse soorten zwembadafdekkingen, waaronder die van het merk Roldeck. ‘’De lamellen van Roldeck zijn op een dusdanige manier gevormd, dat er veel minder alg in komt dan normaal. Tevens zorgt de afdekking ervoor, dat wanneer het zwembad afgedekt is er nauwelijks vuil in terecht komt. Een absolute aanrader dus’’, aldus Frank.

Beschikt u over vragen waar u lastig antwoorden op kunt vinden? Laat het ons weten, dan behandelen wij uw onderwerp in een volgend artikel!